mira la hora!


jueves, 28 de octubre de 2010

Com es pot immobilitzar una columna? Com es pot amagar una fila? Com es poden fusionar les cel·les?

-Immobilitzar una columna


Per immobilitzar contingut dintre una fulla de calcul com per exemple el titol seleccionem la fila o la columna inmediatament posterior a la que volem deixar fixe amen al menu finestra i seleccionem la opció de congelar.



-Com amagar una serie de files o columnes:
1.-Seleccionar les files o les columnes que vols amagar.
2.-Cliques el botó dret del ratolí / Ocultar
Si vols habilitar-les:
1.-Selecciones la primera i la ultima columna o fila.
2.-Cliques el botó dret del ratolí / Mostrar


Fusionar cel·les

Converteix les cel·les seleccionades en una de sola tot conservant-ne el contingut. Cal primer seleccionar les cel·les a fusionar.
Menú contextual: Cel·la |Fusiona
Menú Taula: Taula|fusiona les cel·les
Barra d'eines Taula: Fusiona les cel·les

9. Quins tipus de controls coneixes? Quina és la utilitat de cadascun d'ells?

Fulles, files i columnes poden amagar-se o mostrar-se a través dels sub-menus o del menú Format. Mentre els elements estan amagats, ni estan visibles ni imprimibles, però es poden seleccionar per copiar si selecciones al voltant dels elements.

Per exemple, si la columna B està amagada, es copia quan selecciones columnes A i C. Quan la necessites una altra vegada, pots revertir el procés, i mostrar els elements una altra vegada.

Les cel·les individuals es poden amagar o mostrar amb Format > Cel·les > Protecció de Cel·la.

No obstant això, si estàs contínuament amagant i mostrant les mateixes cel·les, pots fer-ho més fàcilment creant grups de contorn, que afegeixen una sèrie de controls per amagar i mostrar les cel·les en el grup que són fàcils d'usar i sempre disponibles.

Si els continguts de les cel·les tenen un patró regular, tal com quatre cel·les seguides d'un total, podem usar Dades > Esquema > Automàtic perquè Calc afegeixi controls de contorn basats en el patró.

D'una altra manera, podem establir grups de contorn manualment seleccionant les cel·les per grups, després triem Dades > Esquema > Agrupar en els menus de Calc.

La finestra de Grup ens dóna una possibilitat d'agrupar les cel·les seleccionades per files i columnes. Quan tanquem la finestra, els controls del grup de contorn són visibles tant entre les files com les capçaleres de les columnes i les vores de la finestra d'edició.

Els controls s'assemblen a l'estructura d'arbre d'un directori d'arxius en aparença, i es poden ocultar seleccionant Dades > Esquema > Amagar detalls. Són estrictament per usar en línia, i no imprimeixen.

Els controls bàsics de perfils tenen més o menys símbols al principi del grup per mostrar o ocultar cel·les ocultes.

No obstant això, si un o més grups marcats són niats en un altre, els controls tenen botons numerats per amagar els diferents nivells del grup.

Si no necessitem més un grup, col·loquem el cursor del ratolí en qualsevol cel·la en el mateix i seleccionem Dades > Esquema > Desagrupar

martes, 26 de octubre de 2010

8. Quina és la utilitat d'un escenari? Com es crea?

Un escenari és un conjunt de valors que guarda i pot substituir automàticament en el full de càlcul. Pot crear i guardar diferents grups de valors com a escenaris en un full de càlcul i després passar d'un escenari a un altre per veure els diferents resultats
Per crear un escenari:
- Eines ( Escenaris ).
- Fer clic a Afegeix.
- En el quadre Nom d'escenari, escriviu un nom per l'escenari (escenari: conjunt de valors d'entrada, al qual s'ha assignat un nom, que pot substituir-se en un model de full de càlcul.).4. En el quadre Cel canviants, introduïu les referències de les cel que desitgi canviar.Nota Per preservar els valors originals de les cel canviants, creeu un escenari que utilitzeu l'opció originals de les cel abans de crear escenaris que canviïn valors.5. En Protegir, seleccioneu les opcions que desitgi.6. Premeu D'acord.7. Al quadre de diàleg Valors de l'escenari, introduïu els valors que desitgi per a les cel canviants.8. Per crear l'escenari, feu clic a D'acord.9. Si voleu crear escenaris addicionals, feu clic de nou a Afegir i repetiu el procediment. Quan acabi de crear els escenaris, escolliu Acceptar i feu clic a Tanca en el quadre de diàleg Administrador d'escenaris.

lunes, 25 de octubre de 2010

7- Què és una taula dinàmica? Com es crea?

Una taula dinàmica és una taula de dades que s'utilitza per representar i analitzar dades. La diferència entre una taula de dades normal i una taula dinàmica és que l'última és interactiva, és a dir, es pot modificar l'aparença de la taula en funció de les dades que es volen analitzar.

Una Taula dinàmica es crea a partir d'una taula o base de dades que ja existeix. Per a crear-la, Excel obra una nova barra d'eines i un assistent.

jueves, 21 de octubre de 2010

6.Quines funcions coneixes? Pots posar un exemple de cadascuna d'elles?

-ARRELQ( ):ARRELQ(Arg): Retorna l'arrel quadrada del valor que prengui l'argument. Aquest ha de ser un valor numèric no negatiu.

-MCM( ):MCM(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Retorna el mínim comú múltiple dels arguments.

-MCD( ):MCD(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Retorna el màxim comú divisior dels arguments.

-MEDIANA( ):MEDIANA(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Calcula el valor que ocupa la posició central dels valors representats pels arguments. Si el nombre d'arguments és parell, retorna la mitjana aritmètica dels dos valors que ocupen la posició central.

-MITJANA( ):MITJANA(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Calcula la mitjana aritmètica del conjunt dels arguments de la funció. En el càlcul s'ignoren les cel·les que continguin text.

-MITJANAA( ):MITJANAA(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Calcula la mitjana aritmètica del conjunt dels arguments de la funció. Els textos de la mostra s'avaluen com a zero.

-PI( )-PI( ): Retorna el valor del número pi (3.141593…). Aquesta funció no fa servir arguments i, per tant, no s'ha d'escriure res al parèntesi.

-POTENCIA( ):POTENCIA(Ref1;Ref2): Retorna el valor de la potència que té com a base el valor del primer argument i, per exponent, el valor del segon argument.

-QUOCIENT( ):QUOCIENT(Ref1;Ref2): Retorna la part entera de la divisió entre els dos arguments. El primer valor representa el dividend i, el segon, el divisor.

-SUMA( ):SUMA(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Calcula la suma dels arguments indicats al parèntesi.

martes, 19 de octubre de 2010

5- Com podem validar les dades introduïdes en una cel·la?

-Situar el cursor a la cel·la A3.
-Accedir a Data | Validesa | Criteri.
-Triar, del desplegable Permet, l'opció Nombres complets (nombres enters). Desactivar l'opció Permet cel·les en blanc.
-Triar, del desplegable Dades, l'opció més gran que.
-Entrar el número 0 a la casella Minimum.
-No premer encara Acceptar i accedir a la fitxa Ajuda d'entrada.
-A la casella Títol, entrar el títol que tindrà el missatge que apareixerà en pantalla quan se seleccioni la cel·la A3. El títol pot ser: "Nombre inicial de grans".
-A la casella Ajuda d'entrada, introduir el missatge "Entreu el nombre de grans de la primera casella del tauler".
-Accedir, a continuació, a la fitxa Avís d'error.
-Mantindre activada l'opció Mostra un missatge d'error quan s'introdueixen valors no vàlids.
-A la casella Títol, entrar el títol del missatge d'error que sortirà en pantalla si algú entra un nombre que no sigui natural a la cel·la A3. En el vostre cas, podeu entrar el títol: "Error d'entrada de dades".
-Cal escriure, a la casella Missatge d'error, el missatge d'error que sortirà. En aquest cas, podria ser: "Cal entrar un nombre natural".
-És important remarcar que tant el missatge d'entrada com el d'error no són obligatoris perquè funcioni la validació de dades.
-Premer D'acord.

jueves, 14 de octubre de 2010

4-Quina és la utilitat del format condicional? Que necessitem per poder-lo aplicar?

Permet establir un màxim de tres condicions per cel·la, que s'han de complir perquè les cel·les seleccionades tinguin un format determinat.


1. Creeu els formats de cel·les que voldreu fer servir en la formatació condicional. Recordeu que l'OpenOffice.org Calc només disposa de 5 estils (formats) de cel·la: Encapçalament, Encapçalament1, Per defecte, Resultat i Resultat2
2. Seleccioneu les cel·les que han de tenir el format condicional
3. Demaneu l'opció de menú Format | Formatació condicional…
4. Establiu en el diàleg la o les condicions (un màxim de 3)
5. Prémer el botó D'acord

3-Com s'agrupen les funcions? Quines categories coneixes?

Les funcions s'agrupen a partir d'unes categories:

- Base de dades
- Data i hora
- Financer
- Informació
- Lògic
- Matemàtic
- Matriu
- Estadístic
- Full de càlcul
- Text
- Complement

2-Quin tipus d'informació poden contenir les cel·les d'un full de càlcul?

1. Text
2. Nombres
3. Formules

1- Saps la diferència entre les referències a les cel·les relatives, absolutes i mixtes?

Referències relatives: Les referències a cel·les del tipus A12, B30, C56 i D70, són referències relatives.

Referències mixtes: Les referències a cel·les del tipus $A12, $B30, C$56 i D$70, són referències mixtes.

Referències absolutes: Les referències a cel·les del tipus $A$12, $B$30, $C$56 i $D$70, són referències absolutes.